MIJN HUIZEN EN IK

november 29, 2017 Mercedes No comments exist

Op een avond deel ik mijn zielenroerselen met een dierbare vriend waarop hij antwoordt: ‘Jouw huizen hebben allemaal een verhaal, ze vertellen iets over jou!’

Mijn gedachten dwalen af naar mijn eerste onderkomen, een studentenflat in Rotterdam. Een maanvormig gebouw, aan de rand van de binnenstad. Op dat moment ben ik de enige vrouw in een mannenhuishouding. Mijn gehakt wordt aan de katten gevoerd en het vuil naar beneden brengen kwam niet in ze op. Op nog geen 24 m2 werk ik dag en nacht aan mijn eindexamen collectie voor de Willem de Kooning academie (WdKa). Mijn kamer is tevens ontwerpstudio en atelier. ‘s Nachts schuif ik het uitschuifbare bed uit, ontworpen door mijn vader.

Ik vertrek naar Madrid voor mijn eerste baan, modeontwerpster voor El Corte Inglés. Mijn eerste onderkomen is een gemeubileerde woning, de energie van het kinderrijk gezin is nog voelbaar. Mijn vader maakt na de eerste kortsluiting nog een geaard stopcontact.

Gedreven en genoodzaakt door verdriet verhuis ik naar een ‘Corrala’, een typische Spaanse patiowoning. De bushalte bij mijn vorige woning herinnert mij elke dag aan de plek waar ik mijn vader levenloos aantrof. Het begin van een trauma, blijkt later. Het voelt als een veilige grot, de oude houten voordeur gaat ‘s nachts op slot en ik voel mij geborgen in mijn ‘Poppenhuis’. Het is er piepklein en bestaat ook nog uit verschillende vertrekken. De eigenaren willen het verkopen en ik klem mij aan het huis vast, koop en renoveer het. Het is nog niet klaar of het kwaad is geschied. Als ik net op vakantie ben is er een enorme lekkage in de badkamer. Één van de bouwbakkers valt ternauwernood door het gat in de ondergelegen garage, de schade is niet te overzien.

Nadat ik mij heel van mijn trauma, ik durf de avonden, de nachten, de duisternis weer aan, koop ik mijn Madrileense droom: een Loft, hartje Madrid. Een oud pand, 5-hoog, zonder lift. Het dak, gemeenschapsdeel, overleeft de strengste winter allertijden niet en wordt onverhoopt gerenoveerd. Tijdens de verbouwing hoor ik een kabaal, één van bouwvakkers is door een lichtkoepel gevallen, gelukkig zonder lichamelijk letsel. Achteraf, vanuit het oogpunt van de eeuwenoude leer Feng Shui* gezien, voelde je onbewust iets vreemds aan de woning. De oorspronkelijke voordeur was namelijk verplaatst. Hierdoor viel een groot deel van de woning vòòr de huidige voordeurlijn. Bezoek wist vaak niet dat die ruimte ook bij het huis hoorde mits ze de badkamer nodig achten. Ook bevond zich daar mijn werkkamer waarvan men vaak niet wist dat deze überhaupt bestond. Deze zone bleef energetisch gezien zonder energie, het stroomde niet vlekkeloos door.

Het is het jaar 2003 als ik de woning te koop zet. Een chronische slapeloosheid verplicht mij er toe. De vijf etage’s zonder lift nekken mij en de terugkeer naar Nederland is onvermijdelijk. Mijn eerste woning in Nederland is een woning boven een winkel, hartje centrum van het historische stadje Brielle waar bijzonder genoeg de Spanjaarden (mijn voorouders!) in 1572 zijn verslagen. Het is kerstavond als tijdens het kerstdiner de keukenkastjes naar beneden komen ‘zeilen’. Mijn moeder staat naast mij, pal onder de kastjes en ik kan alleen maar denken dat ze bedolven is geraakt onder het puin. De ravage is niet te overzien, de schade is groot. Ik raak totaal in shock. Oorzaak: waterstoom en verkeerd ophangsysteem van de keukenkastjes. Vanuit de Feng Shui leer ‘een aarde – water’ conflict.

Sinds zes jaar woon ik op het platteland, tussen de koeien. Het aarde – water conflict achtervolgt mij nog steeds. Een in eerste instantie niet zichtbare verstopping is tot op heden nog niet opgelost, met gevolgen als kortsluiting, uitvallen van de CV ketel en diverse overstromingen. Ondertussen heb ik weet hoe ik dit persoonlijk op moet lossen zodat mijn huizen mij niet meer hoeven te tonen wat mij in dit leven te doen staat.

Net als mijn huizenverhaal, vertellen ook jouw huizen jouw leven. Ontleed jouw huis en je ontleed je leven.

*Feng Shui, de tomeloze krachten van Feng (wind) en Shui (water) blijft een fascinerende filosofie om meer te begrijpen wat er zich achter een voordeur afspeelt.

 

Geniet van je woning!

 

Mercedes

❤️

Foto credits: Rick Arnold

Een ‘Corrala’, Spaanse patiowoning. Madrid, 1989.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *