MIJN BLOG

AL HET MOOIS UIT MIJN WERELD

Posted by Mercedes on 29 november 2017

NOT SIMPLY… IN RED MEMORY OF

Een Viking met blonde krullen, lichtblauwe ogen en een guitige lach. Hij staat tegen een potkachel aangeleund als ik een drukbezet feestje betreed. We raken aan de praat over de invloed van muziek!

Op dat moment ben ik zestien, vol levensplannen en dromen. Op mijn verjaardag wordt een groot pakket bezorgd. Overdonderd maak ik het open. Ik kan mijn ogen niet geloven: een immens grote platen- en cassettespeler. Hoe kan ik dit aannemen, zo veelbetekenend en dat weet hij. Er zit niets anders op te genieten van Al Jarreau, Phil Collins, Chris Rea, Gino Vanelli, B52, U2 en… Simply Red. Ik moet er aan geloven, er is geen weg terug. Wat ben ik intens blij met dit geschenk, muziek is mijn lust en mijn leven.

Voor ik het weet komt hij bij mijn ouders op bezoek en vraagt op hoffelijke wijze mijn hand aan mijn vader. Ik weet niet wat mij overkomt. Wil ik dit? Dit past niet in mijn droombeeld. Help… Wat nu? Hij is 7 jaar ouder, al een succesvolle zakenman. Hij respecteert mijn keuze en mijn droom. Als ik na voltooiing van de, in die tijd Kunstacademie, mijn afscheidsfeest vier ter ere van mijn eerste baan in Madrid is ook hij van de partij. Hij gunt mij mijn toekomst en mijn droom die uitkomt!

De jaren verstrijken en het contact, door toedoen van de afstand zonder social media, vervaagt. Totdat in 1997 de telefoon gaat. Het is mijn zus, ze heeft Ep ontmoet. Nog diezelfde avond word ik gebeld. De ontmoeting op Schiphol is hartverscheurend. Verscholen achter een immens grote bos bloemen schuilt ‘mijn’ Viking. Nog blonder, nog mooier maar met trieste ogen.

Toch wordt zomer 1997 onvergetelijk. Op uitnodiging van mijn dierbare familie beleven we een onvergetelijke tijd in Zeeland. Samen met mijn twee nichtjes deel ik een ‘caravansuite’ vol dolle pret, gieren, lachen, een groot genieten. Veelvuldig zoekt hij ons op in gezelschap van Tom, zijn boezemvriend. Wat een genot, aanstekelijke lachbuien tot buikpijn toe, pure levensvreugde en humor. Restaurants als ‘de Schuddebeurs’ zijn ‘leuke winkeltjes’ en eten is ‘lekker happen’. Mijn familie wordt er nauw bij betrokken. De meiden mogen achter op de grote motor, de schaterlach salvo’s zijn niet van de lucht. (meer…)

Posted by Mercedes on 29 november 2017

MIJN HUIZEN EN IK

Op een avond deel ik mijn zielenroerselen met een dierbare vriend waarop hij antwoordt: ‘Jouw huizen hebben allemaal een verhaal, ze vertellen iets over jou!’

Mijn gedachten dwalen af naar mijn eerste onderkomen, een studentenflat in Rotterdam. Een maanvormig gebouw, aan de rand van de binnenstad. Op dat moment ben ik de enige vrouw in een mannenhuishouding. Mijn gehakt wordt aan de katten gevoerd en het vuil naar beneden brengen kwam niet in ze op. Op nog geen 24 m2 werk ik dag en nacht aan mijn eindexamen collectie voor de Willem de Kooning academie (WdKa). Mijn kamer is tevens ontwerpstudio en atelier. ‘s Nachts schuif ik het uitschuifbare bed uit, ontworpen door mijn vader.

Ik vertrek naar Madrid voor mijn eerste baan, modeontwerpster voor El Corte Inglés. Mijn eerste onderkomen is een gemeubileerde woning, de energie van het kinderrijk gezin is nog voelbaar. Mijn vader maakt na de eerste kortsluiting nog een geaard stopcontact.

Gedreven en genoodzaakt door verdriet verhuis ik naar een ‘Corrala’, een typische Spaanse patiowoning. De bushalte bij mijn vorige woning herinnert mij elke dag aan de plek waar ik mijn vader levenloos aantrof. Het begin van een trauma, blijkt later. Het voelt als een veilige grot, de oude houten voordeur gaat ‘s nachts op slot en ik voel mij geborgen in mijn ‘Poppenhuis’. Het is er piepklein en bestaat ook nog uit verschillende vertrekken. De eigenaren willen het verkopen en ik klem mij aan het huis vast, koop en renoveer het. Het is nog niet klaar of het kwaad is geschied. Als ik net op vakantie ben is er een enorme lekkage in de badkamer. Één van de bouwbakkers valt ternauwernood door het gat in de ondergelegen garage, de schade is niet te overzien.

Nadat ik mij heel van mijn trauma, ik durf de avonden, de nachten, de duisternis weer aan, koop ik mijn Madrileense droom: een Loft, hartje Madrid. Een oud pand, 5-hoog, zonder lift. Het dak, gemeenschapsdeel, overleeft de strengste winter allertijden niet en wordt onverhoopt gerenoveerd. Tijdens de verbouwing hoor ik een kabaal, één van bouwvakkers is door een lichtkoepel gevallen, gelukkig zonder lichamelijk letsel. Achteraf, vanuit het oogpunt van de eeuwenoude leer Feng Shui* gezien, voelde je onbewust iets vreemds aan de woning. De oorspronkelijke voordeur was namelijk verplaatst. Hierdoor viel een groot deel van de woning vòòr de huidige voordeurlijn. Bezoek wist vaak niet dat die ruimte ook bij het huis hoorde mits ze de badkamer nodig achten. Ook bevond zich daar mijn werkkamer waarvan men vaak niet wist dat deze überhaupt bestond. Deze zone bleef energetisch gezien zonder energie, het stroomde niet vlekkeloos door.

Het is het jaar 2003 als ik de woning te koop zet. Een chronische slapeloosheid verplicht mij er toe. De vijf etage’s zonder lift nekken mij en de terugkeer naar Nederland is onvermijdelijk. Mijn eerste woning in Nederland is een woning boven een winkel, hartje centrum van het historische stadje Brielle waar bijzonder genoeg de Spanjaarden (mijn voorouders!) in 1572 zijn verslagen. Het is kerstavond als tijdens het kerstdiner de keukenkastjes naar beneden komen ‘zeilen’. Mijn moeder staat naast mij, pal onder de kastjes en ik kan alleen maar denken dat ze bedolven is geraakt onder het puin. De ravage is niet te overzien, de schade is groot. Ik raak totaal in shock. Oorzaak: waterstoom en verkeerd ophangsysteem van de keukenkastjes. Vanuit de Feng Shui leer ‘een aarde – water’ conflict.

Sinds zes jaar woon ik op het platteland, tussen de koeien. Het aarde – water conflict achtervolgt mij nog steeds. Een in eerste instantie niet zichtbare verstopping is tot op heden nog niet opgelost, met gevolgen als kortsluiting, uitvallen van de CV ketel en diverse overstromingen. Ondertussen heb ik weet hoe ik dit persoonlijk op moet lossen zodat mijn huizen mij niet meer hoeven te tonen wat mij in dit leven te doen staat.

Net als mijn huizenverhaal, vertellen ook jouw huizen jouw leven. Ontleed jouw huis en je ontleed je leven.

*Feng Shui, de tomeloze krachten van Feng (wind) en Shui (water) blijft een fascinerende filosofie om meer te begrijpen wat er zich achter een voordeur afspeelt.

 

Geniet van je woning!

 

Mercedes

❤️

Foto credits: Rick Arnold

Een ‘Corrala’, Spaanse patiowoning. Madrid, 1989.

REACTIES

    ALLE BLOGS

    WAT IK INTERESSANT VIND